Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност
10 ноември 2021

 

Похвалата

 

Стремежът към похвала означава човек постоянно да доказва колко е ценен. Всеки път, когато допусне грешка или направи нещо, което като че ли не отговаря на нечии стандарти, се чувства „по-долу“ от другите. Обвинява се и изпитва вина, понеже не е направил „каквото трябва“. Постоянно се пита „Достатъчно добре ли се справих?“. Но този, който се опитва все да се справя „достатъчно добре“, развива натрапливата необходимост да бъде или да се справя „по-добре“ от другите и така грешките се трупат една върху друга. Колкото и да се старае да бъде по-добър от някого в дадена област, той се чувства малоценен, защото в неговите очи винаги има хора, които са го надминали. Имат повече пари, по-големи къщи, по-висок престиж, по-добри физически качества и т.н. Това е игра, в която не може да се спечели.

 

Тогава каква е причината, да искаме да получаваме похвали? Тя е повторение на детската зависимост, когато голяма част от съществуването ни е зависимо от родителското одобрение. Похвалата и упрекът са били средство за контрол. Ако сме се подчинявали и отстъпвали, сме получавали награда. Ако сме се съпротивлявали, сме били наказвани. Системата от поощрения и наказания е така дълбоко запечатана в подсъзнанието и централната ни нервна система, че автоматично реагираме на всяка форма на похвала или упрек. Точно както прекарваме голяма част от детството и юношеството си в опит да угодим на родителите си, така и като възрастни голяма част от живота ни отива в опит да угодим на другите. Най-пагубното свойство на похвалата се крие в способността ѝ да ви кара да се идентифицирате с действията си. Похвалата всъщност казва, че вие сте „добри“, заради „добрите“ си дела или „лоши“, заради грешките си, т.е. „лошите“ си действия. Всеки път, когато не отговорите на стандартите на човека, който ви хвали, вие решавате, че сте го разочаровали и изпитвате чувство за вина. В резултат на това, онези които ви хвалят, могат да ви настроят така, че да контролират голяма част от живота ви. Докато служите на целите им, те ще удовлетворяват нуждите ви, но когато поискат от вас повече, отколкото желаете да им дадете, те ще оттеглят похвалите, към които се стремите, и ще ви мотивират чрез чувство за вина. Знаят, че ако успеят да ви накарат да се чувствате виновни, ще направите почти всичко, само и само да спечелите отново одобрението им.

 

Пътят към пълната свобода и самоувереност изисква да престанете да попадате в капана на търсенето на похвали.  Разчупването на този деструктивен навик изисква да престанете да поставяте другите над себе си. Никога не гледайте „от ниско“ на другите. Тогава няма да ви се налага да търсите тяхното одобрение и няма да се чувствате изкушени от похвалата или заплашени от упрек.

 

 

 

Признанието

 

Похвалата и признанието са две съвсем различни неща. Признанието, както ще го наричаме тук е фактическо наблюдение. То не е нито комплимент, нито ценностна преценка. То е точно това, което означава думата: признание, че даден човек е дал най-доброто от себе си според настоящото си ниво на съзнателност. Основната разлика между похвалата и признанието е, че похвалата е ценностна преценка. Ако кажете на някого, че е „невероятен човек“, понеже е направил нещо за вас, вие също така казвате, че няма да е „чак толкова невероятен човек“, ако не изпълнява желанията ви.  Така например, ако детето ви донесе цветя, не бива да му казвате: „Ти си добро момче, защото ми донесе цветя“. Ако го направите намеквате, че ако не ви подари цветя, значи е лошо момче. Вместо това кажете: „Благодаря ти за цветята, много ми харесват“. Така вие ще отдадете признание на детето си за неговото действие, без ценностна оценка за него като личност.

 

Възрастните хора, младежите и най-вече децата откликват много по-положително на признанието, отколкото на сладникави похвали. Те имат нужда да знаят, че заемат специално място в живота на хората около себе си. Искат да бъдат третирани като личности, които са приемани заради това, което са, а не заради това, което някой смята, че трябва да бъдат. Ако им се отдава признание за това, което правят, въз основа на способностите им, те ще почувстват, че ги уважават като личности. Ще знаят, че са уникални и ценни, независимо дали отговарят на стандартите на други хора.

 

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но е много важна за развиването на вътрешна сила и самоувереност.

 

 

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още