Как да развием креативно мислене?

Как да развием креативно мислене?
30 ноември 2021

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че сме съгласни, че някои хора могат да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, смятаме, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

 

За тези, които смятат креативността и иновациите за дарове от природата, е важно да разберат, че това е умение, което може да се подобри с правилното обучение. Не само това, но също така можете да използвате определени техники, за да създавате постоянно иновативни решения. Важно е също да се разбие мита, че творчеството зависи изцяло от мистичен източник на вдъхновение. То е страничен продукт от консумирането на разнообразен вид съдържание, възможността да свързвате различни гледни точки и да деконструирате проблеми, за да стигнете до подходящите отговори. Осъзнатото творческо мислене прави това по-лесно. Ето няколко начина за стимулиране на творческото мислене.

 

 

Консумирайте различни видове съдържание

 

Вашето творческо мислене може да бъде от голяма полза, ако разнообразите вида на съдържанието, което консумирате в ежедневието си. В крайна сметка информацията, която усвояваме, може да бъде комбинирана, ремиксирана и преназначена по няколко начина, за да предоставим иновативни решения. Това обаче става невъзможно, ако няма разнообразие. За да направите това, можете да използвате огромния избор от типове съдържание в интернет. Опитайте се да посещавате различни блогове, канали в YouTube и профили в социалните медии, с които не сте свикнали – за предпочитане тези, които се занимават с теми, които обикновено не консумирате. Това също означава, да се ангажирате с различни видове медии, като текст, видео, аудио и дори по-специфични такива като електронни книги, подкасти, инфографика и други. Четете блогове извън вашата индустрия. Четете книги извън обичайния ви жанр по избор.

 

Бъдете „в крак“ с тенденциите

 

Голяма част от вашето творческо мислене бива повлияно от тенденциите, които влияят на пазара в момента и тези, които предстоят в бъдеще. Да бъдеш в крак с тенденциите не означава само да консумираш всякакви новини, свързани с твоята област. Също така е необходимо да се развие „око към детайла“, за да се разграничи какво има творчески потенциал и какво- не. Тази способност ще бъде от съществено значение за успеха на вашите стратегии в маркетинга, например. 

 

Опитайте се да създавате нещо всеки ден

 

Когато някой иска да отслабне, той измисля план за упражнения, който изисква ежедневни усилия като ангажимент. Същата концепция важи и за тренировката на вашето творческо мислене и технически умения, необходими, за поддържането му във форма. Имайки предвид тази цел, не забравяйте да се опитате да създавате нещо ново всеки ден. Не е задължително да е нещо голямо или значимо, просто нещо ново, което произтича от всички нови препратки, които поглъщате. Такива творения могат да послужат и като решения на ежедневните проблеми, пред които се сблъсквате. Най-важната част от този процес е създаването на навик да измисляте нови неща, така че да се задвижи по естествен начин за вас.

 

 

Вярвайте в собствените си способности

 

Нашият ум е невероятна машина и нашата система от вярвания влияе върху способностите ни „да правим“ и да учим. Да си кажем, че сме креативни и имаме способността да генерираме идеи, ще гарантираме, че няма да поставим никакви психологически бариери по пътя на генерирането на невероятни идеи. Дясната страна на нашия мозък осигурява способността да генерираме идеи, от нас се иска само да я използваме и упражняваме.

 

Идентифицирайте собствените си идеи

 

Когато трябва да измислите идеи или решения, опитайте се да избягвате да посещавате творческите хора, на които може би сте разчитали в миналото. Отделете време, за да измислите идеи и решения първо сами. По този начин естествено ще развиете въображението си.

 

Свържете се с креативни хора

 

Креативните хора са склонни да имат силата да виждат какво може да бъде и общуването с тях ще вдъхнови перспективата и виждането ви за някои неща. Потърсете хора, с които е забавно да се разговаря и имат силно чувство на интерес към живота. Индивид, който ще ви принуди да упражнявате въображението си, докато взаимодействате с тях. Разговорът с широк кръг от хора от различни области, произход, култури и опит ще ви помогне да видите нещата от различни гледни точки и да развиете своето въображение.

 

Общувайте с децата

 

Децата в предучилищна възраст обикновено използват и двете страни на мозъка си. Техният свят е изпълнен с фантазия и вашият също ще бъде, ако общувате с тях и изследвате техния свят и как те виждат прости, ежедневни неща.

 

Играйте игри, редете пъзели или упражнявайте физически спортове

 

Определени игри и пъзели могат да ви предоставят много възможности да развиете творческите си мускули. Игри, които ви принуждават да начертавате стратегии и да правите ходове, които зависят от това, което прави опонентът ви. Игрите на шах и пулове са добри примери, както и физическите спортове като футбол, баскетбол и тенис – всички те осигуряват творчески упражнения.

 

Фокусирайте се върху хобита

 

Идентифицирайте или използвайте текущо хоби, за да упражнявате креативността си. Хобитата като рисуване или изработка на ръчни изделия, очевидно ще накарат вашата творческа страна да работи. Всяко хоби, при което трябва да проектирате нещо от нулата, ще осигури творчески упражнения. Въпреки това, за тези, които са по-научно настроени, техническите хобита могат да осигурят творчески упражнения, когато проектират или изграждат нещо ново, напр. писане на нови компютърни програми.

 

Пътувайте до непознати места

 

Няма по-добър начин да разширите и освежите перспективите си от активното пътуване. Това означава да се интересувате истински от хората, културата, където и да пътувате. Заснемането на вашето пътуване и отразяването на преживяванията ви чрез снимки може да вдъхнови прекрасни творчески идеи

 

 

Четете активно

 

Това означава да четете с молив в ръка и да подчертавате ключовите пасажи, докато минавате през текста. Четете бавно и си водете бележки, отделяйки време за размисъл върху прочетеното, увеличавайки вероятността за генериране на нови идеи.

 

Започнете с творческо писане

 

Не е нужно да сте публикуван автор, за да пишете. Писането на кратки откъси по тема, която ви интересува или ви вълнува, е чудесен начин да развиете способността си за творческо мислене. Това може да предразположи въображението ви да се развихри, и дори да напишете кратка история.

 

В резюме

 

Намирането на начини за развитие на вашата креативност чрез ежедневни преживявания е страхотен и ефективен, във времето, начин за упражняване на дясната половина на мозъка ви. След като практикувате предложените техники за определен период от време, ще стане много по-лесно да се докоснете до вашата „творческа сила“.

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още