7-те стълба на здравословната връзка

7-те стълба на здравословната връзка
17 ноември 2021

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

 

Въпреки това, понякога, дори ако всичко върви чудесно, умът ни е програмиран, да търси и забелязва негативните аспектите от нашите взаимоотношения. Това се нарича пристрастие към негативизма. Пристрастието на негативизма или ефектът на негативизъм е тенденцията да се придава по-голямо значение на негативните аспекти на дадено събитие, човек или ситуация, да се даде по-голямо значение на отрицателните стимули над тези, които могат да бъдат положителни или неутрални. Този психологически феномен се нарича още позитивно-негативна асиметрия и има много значително въздействие върху ежедневието ни. Вследствие от пристрастието към негативизъм- без значение колко добре вървят нещата, ако има нещо, което трябва да се поправи, най-вероятно ще се съсредоточим върху него, дори и да е незначително.

 

Това е приложимо и за взаимоотношенията. Ако в момента сте в щастлива връзка, вероятно е стълбовете на връзката ви да са стабилни и здрави. Въпреки това, дори ако смятате, че не всички от тях са еднакво силни и има нещо, върху което вие и вашият партньор трябва да работите, не попадайте в капана, който ви кара да си мислите, че нищо не е както трябва. Преди да се съсредоточите върху това, което „липсва“ на връзката ви, признайте всички добри неща, които вече сте изградили – мирното, здраво ядро ​​на вашето партньорство, което е ресурсът на сила и любов. По-долу изброяваме седем стълба за здравословни взаимоотношения. Разгледайте ги и установете кои вече присъстват във вашата връзка.

 

 

1. Имате си доверие.

 

Да се ​​доверяваме един на друг означава, да можем да разчитаме един на друг, както в добри, така и в трудни моменти. Изследванията показват, че доверието и поведението, свързано с връзката (напр.: желанието да се съобразите с партньора си и да правите компромиси), насърчават по-нататъшното доверие и обвързване. Това от своя страна създава положителен цикъл, в който привързаността насърчава ангажираността, ангажираността насърчава действията, а тези действия повишават доверието, което увеличава желанието ви да намерите подкрепа в партньора си.

 

2. Имате добър баланс между единство и автономия.

 

Да бъдем близки и заедно може да бъде трудно понякога, без значение колко силно го искаме. Близките взаимоотношения са нещо, което се нуждае от постоянна работа, инвестиция на време и развитие. Добрият баланс между личната автономия и единството между партньорите означава да можете да разчитате един на друг и да бъдете емоционално интимни и уязвими, но в същото време да отделяте време за себе си, без да се чувствате виновни. Изграждането на партньорство без емоционални стени е процес на създаване на здравословна привързаност, което отнема време и напасване и не е даденост от момента, в който се срещнете.

 

3. Можете да бъдете себе си на 100%.

 

Приемането на добрите, забавни и нежни страни на личността на някого е лесно и приятно, но всички ние имаме разнообразие от черти, които за нашите партньори могат да се проявят, като дразнещи навици, заяждащо поведение, забравяне. Партньорите, които успяват да преодолеят различията си и да се приемат един друг безусловно, са склонни да бъдат по-щастливи във взаимоотношенията си.

 

4. Вие сте най-добри приятели.

 

Ако искате да живеете с някого, важно е да се разбирате по същия начин, по който го правят най-добрите приятели. Усещането за приятелство в една връзка отваря прозореца за по-здраво и дългосрочно обвързване. Партньорите, които се чувстват като най-добри приятели, са склонни да се подкрепят повече, да са по-интимни и споделящи един с друг, което неимоверно води и до поддържането на по-силна връзка.

 

5. Имате сходни ценности и виждане за живота.

 

Докато някои хора казват, че противоположностите се привличат, науката твърди обратното. Хората със сходни личностни черти, ценностни системи и нагласи са склонни да се разбират много по-добре от тези, които се противопоставят един на друг. Разбира се, дори и да не сте на една и съща страница относно определени неща, овладяването на следващия стълб може да ви помогне да решите всичко.

 

6. Умеете да комуникирате и да правите компромиси, когато се налага.

 

Споровете са нормална част от всяка връзка. Колкото повече се занимавате един с друг, толкова по-трудно става да поддържате и двете страни доволни през цялото време. В такива случаи е важно и двамата да сте отворени за диалог и изясняване, дали и по какъв начин е възможно да се направи компромис. Разбира се, не всичко може да бъде обект на компромис и не е компромис, ако едната страна е съгласна на 100% с условията на другата страна.

 

7. Отнасяте се един към друг с доброта и подкрепа.

 

Ако партньорът ви ви вдъхновява да правите положителни неща и ви насърчава да реализирате потенциала си, вие сте в здравословни отношения. Какво имаме предвид с това? Важно е партньорите да се подкрепят в избора си за самостоятелно израстване. Важно е също да търсят нови преживявания, които им помагат да се развиват и да обогатяват вътрешните си светове заедно. Когато всеки партньор се развива и съзрява, с връзката се случва същото. Черти като надеждност, топлота, доброта, интелигентност, надеждност и състрадателност осигуряват солидни основи за устойчиво партньорство. Партньорите, които са емоционално стабилни и се отнасят един към друг с уважение, са по-щастливи и удовлетворени от отношенията си.

 

В резюме

 

Отделете малко време, за да оцените първо силните страни на вашето партньорство. На какво се възхищавате у другия? Какво ви кара да се гордеете с връзката си?  Не забравяйте за магическите думички „Обичам те“, „Благодаря“, „Съжалявам“, които всеки от нас обича да чува, но е още по-хубаво, когато умеем да ги изричаме. Разбира се, ако сте нещастни във връзката си, не използвайте позитивите, за да оправдаете запазването на обидни, неуважителни или нелюбящи отношения. Тази формула на мислене е добра само ако вече сте в преобладаващо здрава и щастлива връзка, но може да се възползвате от някои малки подобрения.

 

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още