6 житейски урока, на които ни учи природата

6 житейски урока, на които ни учи природата
2 ноември 2021

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа? След поредната прекрасна разходка в планината- заредени, отпочинали и вдъхновени, решихме да вникнем в уроците, които можем да научим от природата.

 

  1. Природата е приспособима и устойчива.

 

Флората и фауната са склонни да се адаптират към условията, в които се намират. Например листата- тяхната способност да се приспособяват и изменят е това, което им помага да издържат в променливите условия на средата. Ако мястото, на което виреят е слънчесто- листата на растението ще бъдат по-малки, по-дебели и ще променят пигментацията си. Листата, на растения растящи на сянка, от друга страна, ще бъдат по-големи, по-зелени и по-тънки, за да могат да абсорбират повече слънчева светлина.

 

Гъвкавостта и приспособимостта са две общи черти, с които се характеризират, както растенията, така и животните. Водните лилии са растения, които се хранят предимно с хранителни вещества от водата, но получават необходимото количество слънчева светлина, показвайки листата си на повърхността на водата. Кактусите Сагуаро- едни от най-високите и достигащи възраст от 200 години, например, могат да издържат месеци без капка вода в пустинята.

 

Изводът, който можем да направим от казаното до тук е, че способността да се адаптираме бързо и да извличаме най-доброто от средата около нас е в основата, както на самосъхранението, така и на успешното по-нататъшно развитие.

 

 

  1. Природата знае какво е добро за нея.

 

В света на природата всичко се върти около концепцията за самосъхранение и възпроизводство. Растенията се нуждаят от слънчева светлина, почва и вода, за да оцелеят, докато животните се стремят да осигурят храна и защита за себе си и малките си. Тези процеси спомагат за запазването на идеалния баланс в техните местообитания. Благодарение на своя кръговрат, природата е в непрекъснат процес на разруха и обновление, също като сезоните- няма как да дойде пролетта с пробуждането към нов живот, без да са преминали есента и зимата- символи на преходното.

 

У нас хората е заложено да се стремим към това да градим и да се усъвършенстваме. Съчетаваме в себе си редица умения и способности, като креативност и себеизразяване във всички нейни форми, възможността да се свързваме един с друг, да избираме мислите и реакциите си, които доказват наличието на този потенциал. Но понякога, нашата разрушителна страна, може да доминира над нас и да се ангажираме с неща, които са вредни за нас или за околната среда.

 

Разбира се, винаги имаме избор и полагайки нужните грижа и внимание към развиване на интуицията и начина ни на мислене, започваме по-добре да разбираме нашите намерения, ценности и цели, да разпознаваме и да реагираме адекватно на емоциите си и да поддържаме балансиран живот.

 

  1. Природата се променя непрекъснато.

 

Понеже дневните, месечните и годишните цикли се променят, всичко в природата също се променя. Листата променят цвета си, цветята се превръщат в плодове, животните мигрират.

 

Ние, от друга страна, се вкопчваме в познатото, опивайки се да забравим, че всичко на този свят има начало и край. Може да ни е трудно да приемем промяната дори, когато силно я желаем, защото промяната ни напомня, че всичко е преходно. Това, което трябва да научим, е, че в същността си, това е нещо хубаво. Приемането на промяната ни прави по-приспособими, което от своя страна ни прави свободни и силни.

 

  1. Природата никога не бърза.

 

Природата никога не бърза и въпреки това, рано или късно, всичко е завършено. Прекарвайки време сред природата, осъзнаваме, че всяка нейна промяна се случва в определено време и почти никога мигновено.

 

От друга страна, хората винаги бързат. Претоварени с работа и задачи, сами си причиняваме психически и физически стрес, от който след това се опитваме да се освободим Спрете за момент. Дишайте. Определете приоритетите си и променете темпото на живота си.

 

  1. В природата всичко има смисъл и свое предназначение.

 

Хората са склонни да ценят природата и нещата като цяло, предимно според степента, в която те помагат на собственото им оцеляване и лична облага. Този вид фиксирано, диктувано от Егото, отношение е начинът, по който успяхме да застрашим здравината на екосистемата, от която ние самите сме част.

 

Ако наблюдаваме природата по-отблизо, ще разберем, че всичко в нея има цел. Всяко едно движение е насочено към запазване на целостта на системата, в която всичко е свързано. Някои животни се хранят с други животни, но никога не нападат всяка потенциална плячка, с което да застрашат изчезването, на който и да е биологичен вид.

 

Хората понякога прекарват целия си живот, опитвайки се да намерят своята цел в живота. Смятаме, че това трябва да е нещо много дълбоко и трудно за разбиране, така че често се фокусираме върху грешните неща. Много често си мислим, че работата и кариерата са всичко, и че нашата цел може да бъде постигната само, ако успеем в професионален план. Да, важно е да се развиваме кариерно, но има и други важни неща в живота, които ако успеем да балансираме, ще водим наистина пълноценен и щастлив живот. Например, всеки от нас изпитва истинска наслада и удовлетворение просто да съзерцава нощното небе или да слуша сладкопойната песен на птиците в ранното лятно утро. Защо това е така? Нашата цел се крие в неща, които са по-близки или присъщи на природата- да си помагаме, да се свързваме един с друг, да създаваме и творим. Насладата от живота се крие именно в тези моменти.

 

  1. В природата сътрудничеството е ключа към оцеляване.

 

Оцеляването в природата означава сътрудничество с други членове на същия вид, понякога дори и с други видове. Да, в природата не оцеляват най-способните, а най-приспособимите.

 

Сегашното ни общество ни учи най-вече на ценностите на индивидуалния успех.

В тази „надпревара“ понякога забравяме, колко е приятно и удовлетворяващо да си сътрудничим и работим заедно, в името на колективното благо. Имайки до себе си съмишленици, на които вярваме, прави всяко преживяване много по-пълноценно. Да спечелиш сам състезанието е голям успех, но понякога, просто да завършиш състезанието заедно с екипа си, е по-ценно.

 

 

В резюме

 

Прекарвайки време сред природата ние се превръщаме в по-добри хора. Помага ни да преоткрием връзката със себе си и да усетим по-добре дълбочината и смисъла на живота. Природата е мъдър учител- показва ни важността от баланс, устойчивост, приспособимост и сътрудничество. Въпросът е дали ние ще забележим и научим тези ценни уроци?

 

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още