• Начало /
  • Новини /
  • Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?
29 октомври 2021

 

Умствените и емоционалните ни способности най-много биват подложени на изпитание в трудни времена. Колко дълго можем рационално да се справим с тревожното извънредно положение? Какво трябва да направим, за да запазим съзнанието си здраво и мисълта си ясна? Как можем да се справим и да израснем от всяка лична криза, единствено с промяна в начина ни на мислене?

 

Какво е лична криза?

 

Начинът, по който определяме дадена ситуация в живота си, представлява поне 50% от начина, по който подхождаме към нея. Въпреки безбройните си усилия, науката все още не е открила единна дефиниция за понятието криза. Вместо това, тя предлага широка перспектива за това, с какво най-често свързваме понятието лична криза:

Стрес и заплахи за благополучието ни.

Материални и нематериални въздействия, които засягат физическото здраве.

Критични повратни точки в жизнения цикъл на човек.

Нормална житейска криза, свързана с развитието на всеки индивид (напускане на семейния дом, сключване на брак и др.).

Патологични кризи, които обикновено са случайни и се случват на неподготвен индивид (войни, природни бедствия, внезапна смърт, епидемии и др.)

Общото за всичко изброено по-горе е, че предизвикват състояние на бдителност в организма и психическата система, поставяйки ги в режим на продължителен стрес.

 

Как да останем здрави?

 

Състоянието на криза включва преди всичко нашето психично здраве. Когато животът ни поставя пред предизвикателство, един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорим е: Чашата ни наполовина пълна ли е или полупразна?

С това искаме да кажем, че всичко е относително. Поколенията преди нас са оцелели през няколко войни, запазили оптимизма, вярата и силата на духа си. Докато в днешни дни, мнозина рухват след получена критика на работа. Да, времената са други, хората се различаваме значително един от друг, както и нашето възприятие и начинът, по който виждаме проблемите в живота си.

Имайки това предвид, трябва да подчертаем важността на позитивното мислене, особено когато става въпрос за преодоляване на житейски трудности. Противно на общоприетото схващане, положителното мислене не е свързано с „фалшива“ и „принудена“ позитивност. Позитивните и оптимистични хора също плачат. Те също се ядосват и нараняват. Понякога се случва и да се оплакват.

Но позитивното мислене ни дава нещо, което е от решаващо значение в трудни времена, а именно-  положителното отношение и поглед върху дадена ситуация и живота като цяло. Основната вяра е в това, че всяка трудност има край и съдържа ценен урок, който трябва да научим, за да имаме възможност да израснем.

Това основно убеждение, че животът всъщност е хубав – от време на време поднасящ предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени – ни осигурява дълбока духовна сила. Колкото и да е труден животът, винаги има за какво да бъдем благодарни.

Благодарността и позитивността ни доближават до саморазвитието и личностното израстване, улесняват поддържането на здравословното, оптимистично ядро ​​на нашата личност, докато оплакването и „давенето“ в негативизъм ни държат във фиксирана позиция, в която нищо не се променя, а негативните епизоди се повтарят.

Понякога в труден момент всичко, от което се нуждаем, е малко подкрепа. Подкрепа се намира в приятелите, семейството, но също и в разширяване на кръгозора ни, като се образоваме, четем книги, гледаме видеа и търсим решение.

Имайте предвид, че никога не сме сами. Няма живот на тази планета, който да е бил непокътнат от някаква криза. Всичко, което ни се е случило, вече се е случило и на някой друг и красотата в това е- колко си приличаме, но колко напълно различни в тази прилика сме всички.

 

В резюме

Животът не е предназначен нито за страдание, нито за вечна, безкрайна радост. Животът не е черно-бял, той е това, което правим от него. Единственият начин да преминем през трудностите е да приемем ситуацията и емоциите си, и да израстваме чрез тях, вместо да ги „замитаме“ под килима, с което правим нещата по-трудни. Всяко предизвикателство е нова възможност за растеж и изграждане на вътрешна сила.

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още