Намиране на призвание и цел в живота

Намиране на призвание и цел в живота
5 ноември 2021

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

 

Намиране на цел в живота: Дефиниране и източници на цели

 

Можем да кажем, че Виктор Франкъл е бащата на съвременния научен подход към осъзнаване на целите в живота. Неговите идеи са много близки до това, което днес наричаме положително мислене. Ако приемете този начин на мислене, тогава намирането на вашата цел в живота ще бъде свързано с намиране на доброто във всяка ситуация. Виктор Франкъл също вярва, че трите основни източника на смисъл и призвание в човешкия живот са:

 

  • Работа (не непременно работа, а просто всякакъв вид дейност, която носи удовлетворение);
  • Отношенията и връзките, които изграждаме с другите;
  • Нагласата, с която срещаме и понасяме различни предизвикателства в живота.

 

Най-съществената полза от усещането за цел в живота, в някое от горе-посочените направления, е така нареченото „екзистенциално гориво“. Както и самото име подсказва, то захранва нашето съществуване с енергия, която трудно бихме получили другаде.

 

Намиране на цел в живота: Съвети

 

Както вероятно вече сте разбрали, никой не може да ви каже каква е целта ви в живота. Това е нещо, което трябва да откриете сами. Единствен съвет, който можем да ви дадем е- определени дейности могат да допринесат за повишаване на чувството за лична цел. Някои от тях са:

 

Четете книги

 

История, автобиографии на успели хора, философия, книги за саморазвитие, романи, теоретични статии: всички те са свързани с чувството за смисъл и призвание. Ако попитате ваши познати за нещата, променили живота им, гарантираме, че заглавията на някои книги ще изскочат. Това ни води само до едно заключение: ако имате проблеми с намирането на призвание в живота си, отидете до най-близката библиотека или книжарница и намерете книга, чието заглавие би ви заинтригувало- напълно първосигнално. Повторете това няколко пъти, може би дори си водете читателски дневник, запишете размислите си и вижте как това упражнение ви помага.

 

Опознавате себе си

 

Отделете време и напишете всички свои слаби и силни страни, маниерите и реакциите си в дадени ситуация, които са ви направили впечатление, че се повтарят. Можете също, да съставите списък на всичко, което определяте като „Себе си“ и да го сложите на място, което да е винаги пред очите ви. С него ще работите по време на процеса към себепознание. Всеки ден намирайте време, за да рефлектирате над написаното и да проследите как то се променя или затвърждава. Не на последно място, по важност, е да си задавате правилните въпроси, с които да извлечете максимална полза от вашия самоанализ. Такива въпроси са:

 

  • Какво ме вдъхновява и вълнува?
  • Каква е моята суперсила?
  • Какви трудности съм преодолял или помагам на другите да преодолеят?
  • Какви са моите основни ценности?

 

Проучвате и изследвате интересите си

 

Има ли тема, за която винаги намирате време да изследвате или прочетете? Нещо, което често споделяте в социалните медии или страстно обсъждате с приятели? Може да е всичко: градинарство, любителски интериорен дизайн, изменение на климата, рецепти за готвене, духовно развитие и медитация/йога. Помислете за нещата, за които обичате да говорите или дискусии, които очаквате с нетърпение- те могат да ви помогнат да откриете истинските си влечения в живота, които да ви отведат в намирането на вашето призвание.

 

В резюме

 

Колкото и сложно да е, намирането на целта си в живота може да бъде път, пълен с усмивки, нови срещи и предизвикателства. Въпреки, че никой не може да ви даде отговор относно личната ви цел, в тази статия споделихме някои от действията, които можете да предприемете, за да я намерите. Уверени сме, че ако сте търпеливи, любопитни, целенасочени, решителни, трудолюбиви и също така отворени към новото, в крайна сметка ще намерите целта в живота си.

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още