• Начало /
  • Новини /
  • Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие
13 ноември 2021

В тази статия използваме думата „самочувствие“ доста често и това е смисъла на думата, който влагаме в нея:

 

САМОЧУВСТВИЕ

           Чувство, усещане за добро душевно и физическо състояние и увереност в собствените си сили и способности.

 

Какво означава да обичаш и приемаш себе си?

 

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това,  до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

 

Високото самочувствие и самооценка, също означават, че вярваме:

  • В полезността на мислите и идеите си, т.е. добавяме стойност в собствения и в живота на другите;
  • В способността да постигнем успех, без да се притесняваме как другите ни възприемат.

 

Разбира се, хората с високо самочувствие и оценка за себе си, понякога са самокритични, но в допустимите здравословни рамки. Те също изпитват възходи и падения, но ако имате развито чувство за самоувереност и съзнание, че имате необходимата сила, няма да позволите паденията да ви накарат да поставите под съмнение цялата си себестойност или да приемате случващото се твърде лично.

 

Всеки е израснал с различна степен на самочувствие и увереност. Хората около нас, количеството любов и приемане, което получаваме, както и житейският ни опит, играят съществена роля за формирането на личната ни самооценка.

 

Но как можем като възрастни да поемем водещата роля в поддържането или възстановяването на своето самочувствие? Няма магическо хапче и като всяка работа по саморазвитие, процесът е дълъг, изисква последователност и може да се наложи да се измъкнем от „зоната си на комфорт“. Но определено си заслужава.

 

Опознаване на вътрешния свят

 

Всичко започва с опознаване на вашия вътрешен свят, в съзнателен опит да разкриете страховете си, миналите си грешки или ограничаващите си вярвания. Именно те  хвърлят сянка върху връзката ви със себе си и вашето самочувствие.

 

Както сме споменавали и в други статии, важно е, да си задаваме правилните въпроси. В този случай, има един, който звучи така:

 

 Има ли минали грешки или неуспехи, за които все още се упреквам/ или обвинявам друг?

 

Понякога си поставяме етикети като „неспособни“ или „неуспешни“ и ограничаваме потенциала си, само заради минали грешки, които не са били нищо повече от възможности, за това да научим нещо ново и да израснем от него. Осъзнайте, че това, да задържате енергията си в тази негативна прожекция е чиста загуба на време, която ви отдалечава от достигането на вашия пълен потенциал. Затова не губете повече време-  простете на себе си или на другите, повярвайте в себе си и се съсредоточете върху това, което сте научили от тези ситуации и как сте се подобрили като личност.

 

Ако започнете да бъдете по-благосклонни към себе си, да се приемате такъв, какъвто сте, като човек с човешки недостатъци и способен понякога да прави грешки в своите преценки, то вие без съмнение ще повишите самочувствието си и ще бъдете в по-добра позиция да се развивате, с което привличате повече изобилие и доброта в живота си.

 

Погрижете се за себе си с малки прояви на доброта. Това може да бъде всичко – от отделяне на няколко тихи минутки на ден, за да спрете и дишате, да се отдадете на творческото хоби, което харесвате, или просто да се усмихнете на себе си, когато уловите отражението си в огледалото. С тези свои действия ще изпратите ясен сигнал на мозъка си, че цените себе си и имате високо самочувствие – невъзможно е да се грижите наистина добре за себе си, без да се обичате.

 

 

Научете се да казвате „НЕ“

 

Да имаш високо самочувствие означава, да познаваш себе си, своите ценности и границите си. Така че, ако получите покана за събитие, което не ви харесва, ако бъдете помолени да направите нещо на работа, което не ви харесва, или просто не ви се прави нещо, научете се учтиво да отказвате. Нищо не се усеща по-силно или насърчава самоуважението, от способността, да отстоявате себе си и да заявявате ясно своите желания и нужди.

 

Не се страхувайте от предизвикателства

 

Всеки, който цени себе си, знае, че е способен да постигне мечтите и целите си – и следователно работи за тях. Това не означава, че всичко им се получава, но дори и да не се получи, те запазват увереността си непокътната, учат се от неуспехите си и преминават към следващото предизвикателство.

 

Преследването на мечтите ви е неразделна част от поддържането или развитието на вашето самочувствие. Ако все още сте обременени от съмнения в себе си, започнете, като си поставяте по-малки предизвикателства или ежедневни цели, с които можете да се справите. Усещането за напредък, което ще почувствате от изпълнението на тези по-малки предизвикателства, ще повиши самочувствието ви и ще ви насърчи да вървите и към по-големи, дългосрочни цели.

 

 

Високото самочувствие ще ви осигури средата, нужна за по-добро управление на стреса, за избягване на саморазрушителни модели и за по-добро справяне с неизбежните житейски предизвикателства. 

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
24 ноември 2021
Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още