• Начало /
  • Новини /
  • Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха

Как да тренираме подсъзнанието си, като наш приятел по пътя към успеха
24 ноември 2021

Подсъзнанието ни притежава свойството, наречено „хомеостатичен импулс“, който регулира функции като телесна температура, сърдечен ритъм и дишане. Брайън Трейси го обяснява така: „Чрез вашата автономна нервна система (вашият хомеостатичен импулс) се поддържа баланса между стотиците химикали в милиардите ви клетки, така че цялата ви физическа машина да функционира в пълна хармония през повечето време.“

 

Но това, което много хора не осъзнават е, че както мозъкът ни е изграден да регулира нашето физическо Аз, така и той се опитва да регулира нашето умствено Аз. Умът ни непрекъснато филтрира и представя на вниманието ни информация и стимули, които потвърждават съществуващите ни вярвания (това е известно в психологията като „пристрастие за потвърждение“), както и ни „върти“ повтарящи се мисли и импулси, които имитират и отразяват това, което сме направили в минало.

 

Ето няколко начина, с които да започнете да „преобразовате“ подсъзнателната част на ума си, за да бъде ваш съюзник, а не ваш враг.

 

1. Бъдете готови да видите неизменната промяна.

 

Първата стъпка в създаването на промяна в живота ви е да видите как е възможно това да се случи, а след това и да повярвате, че то ще се случи. За вярата в собствените възможности, от своя страна пък е необходимо да се уверите, че се развивате и по следващата точка.

 

 

2. Позволете си да бъдете успешни.

 

Работете върху промяната на вътрешния си монолог: „Позволявам живота ми да бъде добър." Позволете си да бъдете щастливи и успешни и не се чувствайте виновни за това. Ако имате подсъзнателна връзка, че успеха е аморален или корумпиран, разбира се, няма да направите това, което трябва да направите, за да живеете живота, който искате да живеете. Вместо това, влезете в цялостно, щастливо, здраво, обосновано и смислено съществуване.

 

3. Не позволявайте на страховете на другите хора да хвърлят сенки на съмнение върху вас.

 

Начинът, по който хората реагират на новините за вашия успех, ще ви покаже как наистина се справят в живота си. Ако обявите годежа си, хората, които са в щастливи бракове, ще се радват за вас. Хората, които са в нещастни бракове, ще ви предупредят, че е трудно и че трябва да се насладите на оставащото си време като "самостоятелни" индивиди. Въпросът е, че страховете на другите хора са проекции на техните собствени ситуации. Те нямат нищо общо с това, на което сте или не сте способни.

 

 

4. Говорете за успеха си като настоящ факт, а не като план за бъдещето.

 

Въпреки че не бива да казвате неща като „Аз карам кабриолет“ или „Аз съм главен изпълнителен директор“, ако всъщност не са верни, започнете да говорите за това какво искате от живота. Вместо да кажете: „Надявам се да го направя един ден“, кажете: „Сега планирам как да го направя“. Вместо да мислите: „Ще бъда щастлив, когато съм на друго място в живота си“, помислете: „Аз съм напълно способен да бъда щастлив точно тук и точно сега, нищо не ме спира.“

 

5. Създайте ясна визия за живота си.

 

Да можеш да си представиш какво искаш от живота си е абсолютно необходимо за създаването му, защото ако не знаеш къде отиваш, няма да знаеш по кой път да тръгнеш. След като имате кристално ясен образ в ума си за това какво искате и как искате да живеете, тогава вие сте способни да започнете да го изпълнявате и създавате. Ако все още сте несигурни или разкъсани между това, което искате, ще бъдете неспособни да предприемете реални, смислени действия към каквото и да било. Независимо дали използвате Pinterest, блог, тетрадка или дневник, съберете думи и изображения, които представят това, което искате и как искате да живеете.

 

6. Идентифицирайте своята съпротива.

 

Когато нашето подсъзнание ни възпира да преследваме нещо, което обичаме, това е защото имаме противоречиви убеждения за това. За да идентифицирате съпротивата си, запитайте се защо се чувствате по-добре, когато отлагате, или защо получаването на това, което наистина искате, всъщност може да ви постави на място, което ви кара да се чувствате по-уязвими от всякога. Намерете начин да посрещнете тези нужди, преди да продължите.

 

 

7. Започнете вписване в Дневник за благодарността.

 

Най-добрият начин да започнете да се поставяте в пространството на „имане“, а не на „желание“, е да започнете практика на благодарност. Като изразявате благодарност за всичко, което имате, вие променяте начина си на мислене- от липса и нужда за промяна, към чувство на удовлетворение от мястото, където се намирате. Нищо не привлича изобилието към вас така, както благодарността. Казано е, че след като повярвате, че имате достатъчно, вие сте отворени да получавате все повече и повече. Това е неуспоримо вярно.

 

8. Започнете да искате това, което искате, дори и да знаете, че ще ви бъде отказано.

 

Ако някой ви помоли да направите консултантски проект, поискайте възнаграждението, което наистина искате да получите за това. Ако целта ви е да получите повишение във вашата организация, обявете намеренията си на вашите ръководители. Започнете да заявявате това, което искате, дори и да нямате причина да вярвате, че някой наистина ще ви даде някое от тези неща. В крайна сметка ще го направят.

 

 

9. Обградете се със съюзници.

 

Започнете да прекарвате време с хора, които са амбициозни, подкрепящи и креативни. Ако всеки уикенд излизате с хора, които са също толкова недоволни от живота си, няма да получите нужната подкрепа, ако се опитате да се освободите и да направите своето. Не забравяйте, че наистина ще станете този, с когото прекарвате най-много време, затова избирайте много внимателно.

 

 

В резюме

 

Когато извършвате действие, контролирано от подсъзнанието ви (домакински задължения, готвене, пътуване, разходка), слушайте книга или подкаст на интересна за вас тема. Изпълнете ежедневието си с възможно най-много вдъхновение и мотивация. Може да се наложи да чуете „уроците си“ повече от веднъж, но с течение на времето ще откриете, че действате въз основа на мъдростта, получена от онези вдъхновители, които са там, където вие искате да бъдете.

7 декември 2021
Какво е стоицизъм и как ни помага да живеем по-добре?

Стоицизмът е практическа философия, базирана на поредица от древни идеи от гръко-римския свят, които са оцелели, пренесени и намерили забележително отражение в съвременния свят.

прочети още
30 ноември 2021
Как да развием креативно мислене?

Кога за последен път измислихте нещо наистина ново и оригинално? Много хора си мислят, че или сте креативен човек, или не сте. Макар че съм съгласен, че някои хора може да са малко по-предразположени към креативно мислене от други, мисля, че креативността е мускул, който може да се упражнява и подобрява. Упражняването на вашите умения за творческо мислене е ключова част от живота, независимо от областта, в която работите.

прочети още
17 ноември 2021
7-те стълба на здравословната връзка

Това, което повечето хора искат от една връзка, е да се чувстват уважавани, емоционално свързани, разбрани и обичани. Изграждането на силна, подхранваща и здрава връзка изисква и двамата участници да са осъзнато присъстващи и отдадени на нея.

прочети още
13 ноември 2021
Приемане и любов към себе си- повишаване на личната самооценка и самочувствие

В по-голямата си част, да обичаме себе си се състои в умението да уважаваме и ценим всяка част от това, което сме – от собствения ни образ, до личните и професионалните ни постижения. Друга част се определя от това, до каква степен вярваме в себе си и в своите способности, като тази вяра пряко рефлектира върху нашата самооценка и самочувствие.

прочети още
10 ноември 2021
Похвала vs Признание- по пътя на пълната самоувереност

Разликата между похвалата и признанието може да е малка, но разбирайки я успяваме по-добре в развиването на вътрешна сила и самоувереност.

прочети още
5 ноември 2021
Намиране на призвание и цел в живота

Въпросът за смисъла на живота е стар колкото света. Хората се питат за смисъла на живота, откакто са станали способни да мислят и говорят, независимо къде живеят. В статията ще разберете кои са основните източници на смисъл и цел, както и ще получите ценни съвети, които да ви помогнат в намирането на вашите.

прочети още
2 ноември 2021
6 житейски урока, на които ни учи природата

Забързаният живот в градовете неимоверно носи след себе си последствията от това да изгубим, до голяма, степен връзка с природата. За радост, в последно време, все повече започваме да осъзнаваме колко много зависим от нея- тя е нашият дом и най-добър лечител. Тя е и наш учител- от нас се иска единствено, да я забележим и да се замислим за мъдростта, която тя олицетворява. Все пак, кой е бил на този свят по-дълго от майката природа?

прочети още
29 октомври 2021
Как позитивното мислене запазва психичното ни здраве в момент на криза?

Един от начините, по които можем да погледнем на живота е като пътешествие, в което често ни се налага да преодоляваме различни предизвикателства. В статията изясняваме какво всъщност означава криза и дали не е само едно по-голямо предизвикателство, което тества нашите граници и сила, и как позитивното мислене ни помага.

прочети още